برند چیست؟

همه ما اسم برند رو شنیدیم و میدونیم به طور کلی چیه ولی توضیح برند دقیقا چیه؟ وقتی به این سوال برمیخورید جوابتون اسم برند هاست مثله: اپل، سامسونگ، فورد، پراید ،خانواده کارداشیان! اما اینا واقعا برند هستن؟! در واقع بعضی از این اسم های بالا اسم شرکت هستن یا اسم یه سری تولید یا نام خانوادگی یه خانواده!
برند در واقع اسمی هست که شما رو نسب به بقیه متمایز میکنه و شما با اون شناخته میشد، وقتی اون به زبون میاد (verbal) یا دیده میشه(visual) شناخته میشه. بعد از این مقاله حتما مقاله ی برند “Brand” چیست؟ را مطالعه کنید، خیلی کمکتون میکنه. این محتوا راجع به برندسازی هست. هر چی که تو این حوزه هست و یا نیست رو قراره براتون بگم، پس تا اخر مقاله رو حتما بخونید که به دردتون میخوره.

آیا برند دلیل خرید محصول هست؟

جواب به این سوال کمی سخت است چرا که هم آره هم نه.
برند در واقع مثله هویت کسب و کار شما هست و از مقوله های عمیق تری مثله ، چشم انداز، استراتژی و  مارکتینگ تشکیل شده که در نهایت به برندسازی ختم میشه. حالا بسته به هویتی که شما میسازید برخی افراد میتونن از شما خوششون بیاد و برخی دیگه نه و این ربطی به ضعیف یا قوی بودن شما نداره.
به قول بابک بادکوبه: به برندتون مثله یه شخص نگاه کنید.
برای اینکه بتونیم به برند شخصی خودمون پی ببریم میتونیم سوالتی مثله:

  • من چی ویژگی هایی دارم؟
  • برخورد من با بقیه افراد چگونه هست؟
  • من چطوری لباس میپوشم؟
  • من از چه عطری همیشه استفاده میکنم؟
  • و …

برای برند کسب و کارتون هم میتونید از قیبل سوال های بالا بپرسید برای مثال

  • نحوه مدیریت ارتباط با مشتری من چگونه هست؟
  • زنجیره تامین من از چه اجزایی تشکیل شده؟
  • چقدر طول میکشه که پاسخ مشتری رو بدم؟
  • با مشتری ناراضی چه برخوردی دارم؟
  • چرا بسته بندی من اینگونه هست؟
  • و ….

لایه های زیرین برند:

قبل از اینکه به مزایای برندسازی و اجرای برندینگ بپردازیم بد نیست که به لایه های زیرین برند بپردازیم.
برند عین یه کوه یخ میمونه که لایه های زیرینی داره که قبلا بهش یه اشاره ای کردیم.
الان قراره کمی بیشتر راجع بهش حرف بزنیم.

  • چشم انداز(Vision): این مهم ترین و پایه ترین عنصر برای برندسازی هست. و اگر برند مثله هویت باشه چشم انداز مثله اصالت میمونه. چشم انداز برای کسب و کار برمیگرده به ایدئولوژی کی پشت سازمان هست، فلسفه رفتاری، اخلاقی و کاری که توی سازمان هست، و سنت و فرهنگی که توی اون سازمان هست و قراره طبق اون با مشتری هاش برخورد کنه.
  • استراتژی(Strategy): لایه دوم که استراتژی هست اگر باز هم به برند به چشم هویت نگاه کنیم میشه استایل شما توی زندگی. توی کسب و کار هم میشه به عناصری مثله: مدیریت مالی، نوآوری که شما انجام دادین، مدیریت منابع انسانی، یادگیری سازمانی، طراحی و دیزاین، NDP(Net domestic product ). (NDP =محصول تولید شده خالص هست. و هر چی بالاتر باشه بهتره.)
  • مارکتینگ(Marketing): لایه سوم و نزدیک ترین لایه به برند! که برگردیم به مثال هویت مارکتینگ میشه نحوه برخورد شما. و توی کسب و کار هم میشه به استراتژی 4P، بخش مشتریان.
  • برند(Brand): و این در نهایت برند که هویت و شخصیت هست که وقتی میگم اپل(Apple) شما چی یادتون میوفته؟!

چرا باید برندسازی کنیم؟

برندینگ از اونجایی که تاثیرات خیلی وسیع و گسترده ای روی تمام وجه های کسب و کار داره از اهمیت بالایی برخورداره و همه دنبال ساختن برند خودشون هستن.

  1. برندینگ شما رو میبره تو چشم: تو چشم بودن کسب و کار باعث میشه افراد بیشتری بخوان چیزای بیشتری از کسب و کار شما بدونن و این باعث افزایش آگاهی میشه.
  2. افزایش ارزش: اگر از نگاه های ریز بینانه خیلی تخصصی بخوایم بگذریم! فرق گوشی های اپل و سامسونگ و هوآوی چیست؟ درسته شاید در برخی ریز جزیئات خیلی تخصصی فرق کنن ولی چرا گوشی های برند اپل از اون دوتای دیگه گرون ترن؟ وقتی از نظر کارایی و عملکرد یکسان هستند؟ چون اپل از همون اول اگر دقت کنین روی خاص بودن خودش تاکید داشت.
  3. افزایش مشتری: مشتری، مشتری میاره. قطعا همه این مثال رو شنیدیم. برند شدن به طور مستقیم و غیر مستقیم مشتری جدید به ما اضافه میکنه. روش مستقیم اینه که مشتری شما بره شما رو به دوستان و اشنایانش معرفی کنه.

روش غیر مستقیم هم افزایش آگاهی که قبلا گفتیم میتونه باعث جذب مشتری بشه.

باعث افتخار خواهید شد: همه ما از بچگی دوست داشتیم توی ناسا کار کنیم!

اونایی که اهل تکنولوژی هستن خیلی دوست دارن توی گوگل، فیسبوک، اپل یا سلیکون ولی کار کنن، فکر کنید که شما کارمند گوگل باشید چه احساسی خواهید داشت؟ افتخار، غرور، وقار و رضایت.
و آیا اینها باعث تقویت و افزایش بهروری کارمندان ما نمیشه؟

برندسازی 

اجزای برندسازی:

 هر کاری از زیر مجموعه هایی تشکیل شده که راجع به هر یک از این اجزا میشه مفصل حرف زد اما اینجا ما تعدادی رو نام میبریم و کوتاه توضیح میدیم راجع به اون های.

  • نام برند: مثله اسم های افراد
  • تصویر یا لوگو:مثله چهره افراد هست، یک سیب گاز زده شما رو یاد چی میندازه؟
  • صدای برند: قطعا شاید سیری ایفون یا کورتانا ویندوز بخواید اشاره کنید ولی صرفا اینا صدای برند نیست بلکه نحوه برخورد شما با مشتری هست.
  • تجربه برند: خاطره ای که شما برای مشتریان از برخورد هایشان با شما برایشان به جای میذارید
  • آگاهی برند: مردم دقیقا چقدر شما رو میشناسن؟
  • شخصیت برند: تقریبا شبیه صدای برند هست و نوع برخورد و فرهنگ سازمانی کسب و کار شما هست.
  • ارزش برند: ارزش صرفا مادی مد نظر نیست. ارزش معنوی که محصول یا خدمت شما به مشتری میده
  • فرهنگ برند: بر پایه همان چشم اندازه سازمانی شما سوار است.
  • پیام برند: به طور کلی در شعار برند شما پیام شماست.
  • و ….

چگونه برندسازی کنیم؟

  1. ازرشی منحصر به فرد ارائه دهید: وقتی حرف از برند میشه یکی از مقوله ها متمایز بودن و فرق داشتن هست.
    چرا مشتری باید از شما خرید کنه؟
    شما چه ویژگی ای دارید که رقبا اون رو ندارند؟
  2. مشخص کردن اهداف: شما اگر ندونید خودتون و کسب و کارتون قراره دقیقا به کجا برید و دقیقا قراره چه کاری رو برای چی انجام بدین پس چطور میخواید به مشتری های و کارکنانتون یه تجربه خاص بودن ارائه بدید؟
  3. برقراری رابطه معنوی: اینکه مشتری با داشتن محصول شما احساس رضایت کنه و افتخار کنه نوعی داشتن رابطه عاطفی هست که هیچ رقیبی به هیچ عنوان نمیتونه جایگاه شما رو توی دل مشتریاتون بگیره! چرا که برندسازی احساسی یکی از قوی ترین نوع برندینگ هست. این نوع برندسازی ساده ولی تخصصی و دقیق هست
  4. روی بعد کلامی خود کار کنید: توی این مقاله چند جا کلمه وربال رو گفتم(Verbal). شعار شما و اسم شما اگر به خوبی روی کسب و کارتان کار کرده باشید میتونه تبدیل به یک فرهنگ بشه. به طور مثال امروزه ما به جای استفاده “از جستوجوی اینترنتی” از “گوگل کردن” استفاده میکنیم یا “بایا کن” رو میبینیم!
  5. داشتن یک رابطه قوی: داشتن یه رابطه قوی نه تنها با مشتری بلکه حتی با کارکنان و سهام داران این به اونا این قوت قلب رو میده که شما به اونها اهمیت میدید و یک رابطه عمیق دو طرفه احساسی بین شما، کارکنان و مشتریانتون ایجاد میشه.

برای رونق کسب و کارتون و تبلیغات می توانید از خدمات مجموعه بوم کار استفاده کنید.

نویسنده

Erfan zohrabi

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *